18-02-16 Depressie: hoop voor Iejoor

Iedereen kent wel perioden van even wat minder goed in je vel steken of gewoon de dingen een tijdje wat minder rooskleurig zien dan anders. Niet iedereen kent echter het gevoel van depressief zijn. Gelukkig maar, want het is wezenlijk anders. Het is een ziekte, die helaas steeds meer Nederlanders lijkt te treffen. Menigeen worstelt vaak levenslang om beter te worden of om er op z’n minst mee te leren omgaan.

Het is ook een ziekte waarbij behandeling vaak lastig is, omdat gewoonweg de energie ontbreekt om wat dan ook maar op te pakken. Mensen vinden het al lastig hun bed uit te komen, laat staan ook nog eens therapie te volgen en dat ook vol te houden. Nu is het wrange, dat juist bewegen, “running therapie”,  één van de beste methoden is om depressie te behandelen, maar ja…

Vandaag stuitte ik op een artikel waarin nieuw onderzoek weer een ander licht op het geheel laat schijnen. Eén andere methode lijkt nu ook goede resultaten te boeken en die methode is Mindfulness in combinatie met Cognitieve Gedrags Therapie (CGT). En dat is heel hoopvol.

Het was al langer bekend dat Mindfulness goed werkt bij depressie. Nu lijkt echter ook aangetoond dat het werkt bij mensen die in een actuele depressie zitten en daarbij een verleden hebben van terugval. Mensen dus die in hun leven al minstens drie of vier periodes van depressie hebben gekend, vaak ook gecombineerd met een trauma in de jeugdjaren. Mensen die chronisch depressief zijn.

Mindfulness, of aandachtstraining, zorgt ervoor dat men minder piekert en dat er meer bewustzijn en meer ruimte is voor acceptatie. Allemaal ingrediënten die het welzijn van patiënten en de kwaliteit van hun leven enorm kunnen verhogen.

Er is hoop voor Iejoor!